Våren har kommit till Völlarbanan.

Och det betyder SM-tävlingar och opålitligt väder. Jag och Micke Björch (inkallad sista-minuten-domare) drog från ett fantastiskt soligt Östersund vid sextiden på lördag morgon. Blåhimlen höll sig faktiskt ända till Funäsdalen. Där upptäckte vädergudarna att jag hade med mig en kamera... det tänkte de minsann inte tåla.
Skiftande väder alltså, från mulet till toksnö till strålande solsken till kräksnö. Precis som det brukar vara på vårkanten i fjällvärlden.

Då hade jag det enkelt, måste jag säga, jämfört med Christian Salemark som bland annat råkade ut för detta i en närkamp med Johan Lidman. Några heat senare var han dessutom och hälsade på bland fjällbjörkarna på sidan om banan.
Niklas Höglund som hade ledning i Phazer Cup hann inte många varv innan han låg på backen. Enligt rykten skadade han knät. Får hoppas att han kryar på sig. Martin Myhr hade därför Phazer Cup i sin hand vilket speakern Gunnar Fridlund påpekade gång på gång. Det slutade med tvärstopp strax innan hästskon. Istället kunde nu Robin Persson plocka hem segern.
Team Walles har investerat i en fantastiskt fin byggnad på Völlarbanan. Här finns allt som behövs: speakertorn, fikarum, toaletter, garage och korvkiosk. Jag höll mig dock till de grillade hamburgarna som var riktigt goda. Dock var bröden lätt frusna vilket i och försig inte är någon katastrof förutom att det ilar i tänderna.

Tävlingsledare Peter Moberg meddelar förarna om vad som gäller. Han fick påpeka att miljömattorna skulle ligga under skotrarna och inte inne i bussen. En viktig sak på vilken tävling som helst men speciellt på Völlarbanan som ligger i fjällen.
Förväntningarna låg på topp över att få åka på den snörika banan. Det skulle visa sig bli en rejält gropig bana. Mot slutet av dagen var det whoopies överallt. Det syntes också på förarna att det var osedvanligt jobbigt, det var svårt att få rytm i körningen men det här är vad cross handlar om.

Trots trasig häl gjorde Dan Lang en riktigt bra tävling. Nu höll det inte hela vägen fram men under kvalheaten imponerade han stort.

Mac Liljenberg som bor på snöfattig mark hade inte tränat mycket till dagens tävling. Det slutade med en total elfteplats och en resa till finalen åtminstone.
Hemmasonen Johan Eriksson dras fortfarande med skadad handled. Förvisso skulle det hämma honom endast in innerkurvorna men det gropiga underlaget lär gjort sitt till också. En tredjeplats blev det dock till hemmapublikens stora jubel.

Lina Kaasalainen gjorde sitt bästa runt Völlarbanan och ledde också första heatet några varv. Men körningen ville inte stämma riktigt och hon fick ingen rytm i körningen. Under dagen drog hon dessutom på sig en lårkaka så hon var nog rätt nöjd med tredjeplatsen trots allt.

Den här säsongen har det varit hårdare än någonsin i tjejklassen. Det har inte varit samma överlägsna dominans av Anna och Lina som tidigare år trots att de nu har tagit ett litet grepp om slutställningen.
Förhoppningsvis får vi in lite fler tjejer som vill satsa på skotersporten i framtiden.

Johan Olofsson skaffade sig halsfluss lagom till deltävlingen i Bruksvallarna. Inte det bästa utgångsläget med en total 17e plats innan tävlingen. Med en enorm kämparglöd tog han sig runt varv efter varv på den gropiga banan. Trots att han passade på att göra en egen variant av Anja Pärsson "Sälen" så lyckades han ta sig till den stora finalen i Östersund.


Hemmahoppet Johan Dahlgren körde stundvis som en demon på banan. Det räckte ända till att knipa silverpengen i Pro 440.Peter Ericson verkade ha tankarna borta hos VM-finalen i Falun. Men han skärpte till sig och kunde också bärga en andraplats.
I pausen innan finalerna gällde det att finjustera och för den delen reparera maskinerna. Emil Öhman såg till att göra det själv så att det skulle bli rätt.

Vissa åskådare hade det bättre än andra...
Anna Henriksson som har haft en blandad start på säsongen övertygade stort på Völlarbanan. Två relativt ohotade segar på sin nystajlade Ski-Doo.
Anna hotar fortfarande med att hon ska sluta köra nästa säsong. Antar att det är hästarna som drar. Förhoppningsvis får de vänta lite till för det vore synd att tappa en stor profil inom skotersporten i allmänhet och tjejklassen i synnerhet.

Marcus Evensson har utvecklats enormt under säsongen. Snabb och stabil körning under kvalen eskalerade med total utklassning under finalen. Marcus varvade alla utom tvåan och trean.
Helt plötsligt har Östersunds SSK ett riktigt stort hemmahopp till SM-finalen som går på Gräfsåsen.
Lika övertygande som Marcus var i Pro 440, lika övertygande var Emil Öhman i Pro 600. I finalen hade Peter Ericson ledningen i ett par varv, sedan fanns det ingenting att göra åt Emil Öhman. Välförtjänt seger som i sammandraget ger 218 poäng mot totaltvåan E-son på 191 poäng.

Tack till Team Walles för en kanontävling!

Phazer Cup

1.
Robin Persson

2.
Robert Rehn

3.
Johan Brodin
Tjejer

1.
Anna Henriksson

2.
Desirée Fransson

3.
Lina Kaasalainen

Pro 440

1.
Marcus Evensson

2.
Johan Dahlgen

3.
Emil Johansson

Pro 600

1.
Emil Öhman

2.
Peter Ericson

3.
Johan Eriksson

Roger Strandberg