Reportage från SM-kval 2 backe i Gällö.

Likt helgen innan i Hammarstrand log solen över oss när vi kom till Mickelbacken i Gällö. Jag har kollat med Sundsjö SK och enligt dem så är Mickelbacken inte uppkallad efter Mickel-Ante, så tro inte på han vad han än säger.
Backen var rejält isig och hal på sina håll, det blev dessutom inte bättre av den kallsnö som började falla lagom till finalerna. Men det är racing, som man brukar säga och när det gäller skotertävlingar så ska det vara halt.
Sundsjöracet som tävlingen kallas börjar bli ett årligt arrangemang. Till i år bjöd man dessutom på en annorlunda bandragning till publikens förtjusning.

Förarna var nog rätt nöjda också, åtminstone de som det gick bra för.
Parhästarna, Nilsson och Hedin informerade åkarna om dagens upplägg samt berömde dem för deras uppträdande vid förra kvalet i Hammarstrand.

Samtidigt passade de på att be örarna om hjälp för att försöka få fram ett tredje SM-kval i söder.

Jag tycker att Åre som har så många fina backar kan väl ordna ett race uppför skutan.
Vid åtskilliga reportage kanske ni har uppmärksammat de funktionärer som sopar mattorna.
Som första skotersite kan jag ta er "backstage" för att avslöja hur dessa proffs arbetar.
Spadarna är av märket Fiskars (inget ÖoB här inte) och har osedvanligt bra grepp.
Soparna sägs komma från Finland där varje borststrå binds för hand. Skaftet sägs dessutom vara svarvat ur ett enda trästycke.
Enligt rykten har vägverket, nu när vägskötseln ligger på entreprenad, börjat sälja skoteroveraller.
Det är en chic heltäckande modell med moderiktig orange färg, lagomt häng i baken samt praktiska och snygga reflexband. En variant med mer diskret logga har efterfrågats.

Erik Jönsson tävlande för Utrikes SSK har fyllt sin huv med praktiska anvisningar. Trots den gula skylten tyckte jag att det var rätt många som vistades inom Lynxens arbetsområde.
Speakern förtydligade att Utrikes är Hammerdal och inget annat.

En vacker vy från backen.
Somliga skaffade sig en vackrare vy än andra.
I dagens informations samhälle så fullkomligt dräller det av kameror och videokameror.
Det är många förare som vill se sina starter eller kurvteknik.

Den gamla räven Kalle Kula Johansson har stämnt ner sin maskin ett snäpp till Sport 800.
Kalle kör som alltid mycket bra och verkar ha dunderhonung i tanken för Ski-Doon går för det mesta som skjuten ur en kanon.
I finalen räckte det dock inte hela vägen. Ungtuppar från Pålgård och Lofsdalen var ofina nog att tränga sig före.

Thomas Gustafsson flyr det övriga startfälet på sin Rev.

Till höger kan vi avliva myten om att katter alltid landar på fötterna. Det syns klart och tydligt att den här kissen har hamnat på rygg.
Kanske ville den bli kliad på mattan.

Lummeråsexpressen Tobbe Starkman ångade på även i Gällö. Han och klubbkompisen Jens Hellström gav sig tusan på att sluta etta och två i deras C-final. Det slutade med att de mest kubbades med varandra och en instängd Jens kunde snopet se på när Tobbe seglade förbi honom precis innan mål. Som plåster på såren blev det ingen final för Tobbe heller.
I Racer 1000 huserar inte mindre än tre toppförare från Team Motorhuset. Här syns Fredrik Nilsson, Micke Björch, Stefan Björklund (med den konstiga mössan) samt mekanikern Niklas "Gripen" Persson.
Fredrik som varit mycket framgångsrik inom skotercrossen drogs med en knäskada ifjol och till i år passade han på att ramponera både tumme och revben. Men backe är inte så krävande
menar Fredrik (hårda grabbar det här). Stefan som är något av en legend inom backe gruvade sig lite för dagens tävling. Det brukar inte gå bra i Mickelbacken och han var riktigt sugen på seger. Dagen började inte bra då det visade sig att mattan inte alls funkade i den hårda backen. Det blev inte bättre av att Fredrik la sig i första kurvan mitt framför Stefan så att de båda blev kvar en stund längre än de
planerat. Efter lite justeringar på mattan så blev det till slut vinst för Stefan (en skön sådan får man förmoda). Micke körde övertygande även i Mickelbacken. Den här gången räckte det inte ända fram till B-final
Han hade ont i gastummen vilket jag tror han fick då han skrev de fem autograferna. Autograf handen var helt enkelt otränad (he he).
Micke Göthesson har inte haft en rolig start på årets backsäsong. Det började dock lovande i Mickelbacken ända tills RX-1an förvandlade sig själv till en snöplog. Rakt fram och rätt igenom kurvan om man säger så.
Teamkompisen Frank Andersson har blivit lite varm i kostymen och har nu skrapat ihop 21 SM-poäng. Inte illa.

Dagens fråga:
Hur många personer behövs det för att bogsera en RX-1a?
Tja sex personer får jag det till och jag undrar om det inte gick lättare om man körde Vikingen istället för att dra den också (fniss). Ärligt talat var det lite si och så när behövdes bogsering. Det tog mer än lovligt lång tid innan någon reagerade överhuvudtaget.

En annan sak som inte riktigt fungerade var uppfångningsnäten. Skotrarna fastnade förvisso i näten som i sin tur lossnade. Det var bara tur att det inte skedde en riktigt otäck olycka.
Näten ska vara ordentligt fastsatta annars kan man lika gärna sätta upp plastband.
Som vanligt drog tävlingen stor publik till Mickelbacken. Var ägaren av Snow Racern tagit vägen sedan han/hon hopplöst kört fast förtäljer dock inte historien.

På bilden nedan syns dagens officiella boggi-inspektör vars enda referenser för jobbet var den lämpliga längden på benen.
Tävlingen flöt på bra förutom några missöden med nät och bärgning. Precis som i Hammarstrand lider man dock av att det är för lite soppåsar utsatta. Men det kanske blir ordning på det till nästa år.
Ett stort tack till arrangörerna Sundsjö SK och alla funktionärer som gjort tävlingen möjlig. Tack även till Sanna Nielsen för valet av klänning :-)
Efter vissa påtryckningar från Hälsingland kommer här rätt bild på Görgen Ottossons F8. Det är klart som tusan att den ska flankeras av en yngre generation, speciellt när man är klubbmästare till på köpet.

Avslutningsvis kan jag tala om att det inte blev någon burgare den här helgen heller. Däremot har jag en bild på burgarna även i detta reportage. Funderar på att ge ut en bok:
Skoterfolket och deras hamburgarkultur.

Men se det är en annan historia.

Roger Strandberg