Skoterportalens stora grilltest.

Skoterutflykternas gyllene tid är här med strålande solsken och långsamt smältande snö. Det finns väl inget bättre än att bränna ut i naturen för att grilla, åka skidor och pulka.

Snöskotern är nedlastad med vedträn, pålägg och familj men då kommer den stora frågan: Vad ska vi grilla. På den gamla goda tiden fanns det inte så mycket att välja mellan.
Ofta var det en falukorvsring men på den
tiden fanns det å andra sidan inga skotrar heller, eller för den delen något annan motordrivet fordon. Dessutom grillade man inte för nöjes skull.

Själv grillar jag aldrig för att det är roligt, utan föra att det är gott. Efter ett vått besök på en av de lokala pubarna kom vi fram till den fantastiska idén att vi ska göra ett ytterst vetenskapligt grilltest. Sagt och gjort. Mickel-Ante med familjen Jenny, Nellie och Tova tillsammans med de något ryggjusterade Micke och Jessica och deras lånehundar Viktor och Tummen samt undertecknad drog iväg till grillplatsen på Gräfsåsen.
Den ursprungliga planen var Storsjöns strand men vårvädret här brukar skifta mellan gnistrande solsken och märgbrytande snöstorm.
Efter de normala förberedelserna som, jaga två vita terriers med samma markfrigång som en 76:ans Yamaha i fyra decimeters snö, fixa brasa och grillpinnar samt plocka fram alla tillbehör, så var vi igång.
De tävlande är:
Lithells Hots
Scan Hot Dogs med mild smak av Chorizo
Coop Chorizos
Scan Grillkorv
Trångsvikens chark Grillkorv.
Scan Falukorv
Gammaldags Ängekorv
Startfältet består alltså av två klassiska smala grillkorvar, två tjockare grillkorvar, en chorizo och två av falukorvstyp.
Efter lite ätande så diskvalificerade vi barnen och hundarna då de smaskade i sig allt man stoppade till dem utan större eftertanke.
De återstående fem ”vuxna” jurymedlemmarna tog sig an testet på största allvar vilket bland annat resulterade i att vi helt glömde bort Grillkorven från Trångsviken!
Dagen innan testet hade det varit mycket snack om vad som var godast att grilla: Korvskiva eller korv av wienervariant. Det visade sig snabbt att alla tyckte att det var helt okej med båda varianterna.
Att grilla.
Korvskivorna och de tjocka korvarna hade stor fördel i själva handhavandet när de skulle grillas. De smalare korvarna har en dålig ovana att vilja ramla av grillpinnarna medan tjockisarna sitter relativt stabilt.
Å andra sidan blir de smalare korvarna färdiga långt tidigare. Chorizons tjockare skinn gjorde dessutom att korven sprack medan korvskivorna har en förmåga att bli kolsvarta på ytan eftersom de saknar skinn.

Att äta

Så till pudelns kärna. Alla korvar var helt klart goda men vissa var naturligtvis godare än andra. Personligen tyckte jag att Lithells Hots var lite smaklösa och att Scans Hot dogs med mild smak av chorizo var lite för kompakta (läs torra). Jessica fick hela teamet att kasta sig över Gammeldags Ängekorv medan Anders föredrog Scans klassiska Falukorv.
 
Micke höll sig mest till de tjockare grillkorvarna medan Jenny favoriserade Hot dog med mild smak av chorizo. Ett efter ett tömdes korvförpackningarna, det var ett hårt jobb men någon måste ju göra det. Jenny satt och filosoferade över hur om man kunde få korvförgiftning medan Mickel-Ante passade på att motionera på sitt sätt (dvs köra runt barnen på sin SW440).

När alla hade sagt sitt så återstod det bara att sammanställa resultatet. Poängsystemet ser ut på detta sätt. Varje individ får välja tre korvar som de rangordnar i 1-3. Korv nr 1 får sex poäng korv nr 2 fyra poäng och korv nr 3 får två poäng.
Så här blev resultatet:

6. Lithells Hots
Lite överraskande hamnar Lithells variant av Hot Dogs på sista plats med blott två poäng. Kan det vara så att det här är en korv som faller barn i smaken?
Mitt personliga omdöme är att den är ganska smaklös, jag gillar mera krydda och den här har en typisk svensk kryddning.

5. Scan Falukorv
Ännu en favorit som hamnade långt ner på listan. Anders höll den som klar favorit men den fanns faktiskt bara med på hans tre-i-topplista vilket innebar sex poäng. Korven är en klassiker i hushållen och den fungerar mycket bra att grilla. Det kan vara så att även den här korven är lite för inställsam i sin smak.

3. Scan Hot dogs med mils smak av Chorizo
Jennys stora favorit som har samma storlek som vanliga Hot dogs men med mera karaktär. Totalt skrapade den ihop tolv poäng och lägger sig därmed på delad tredjeplats.
En vuxenvariant på den vanliga Hot dogs korven.

3. Coop Chorizo
På delad tredjeplats och därmed också på tolv poäng hamnar den riktiga Chorizon. Tjocka grillkorvar är inte helt anpassade för vanligt korvbröd men funkar ypperligt i exempelvis tunnbröd. Coop har fått till en härligt kryddstark korv.


2. Gammaldags Ängekorv
Största överraskningen i testet är Ängekorven som plockade hem samma poäng som ettan och enda korven som är med på fyra listor. Fjorton poäng kammade den lokala Falukorven hem. Största förklaringen är att helt enkelt att den har mer karaktär än exempelvis Scans Falukorv.

1. Scan Grillkorv
Den tjockare grillkorven från Scan plockar också hem fjorton poäng men även förstaplatsen då den fått en första plats och två andraplatser på juryns listor. Den har ganska lagom karaktär utan att vara varken mesig eller för stark. Formatet är också lite otympligt för vanliga korvbröd men visst är det en riktig vuxenkorv.

Ja detta avslutar vårt korvtest som även konstaterar att jag och Micke fick mest vuxenpoäng då vi hade de två tjocka grillkorvarna på vår lista. Jenny fick minst vuxenpoäng eftersom hon hade de båda Hot dog varianterna på sin lista.

Själv föredrar jag grillad hamburgare som ni kanske vet vid det här laget.

Allting har en ände, utan korven den har två. Nu när vi gjort grovjobbet är det bara att lasta skotrar och kälkar med halva hushållet och ge sig ut i vårsolen för att grilla.
Lycka till!


Roger Strandberg