Lyckad SM-final och hemmaseger i Hammarstrand.


Så avgjordes årets SM-final i backe uppför Kullstabacken i Hammarstrand. Och eftersom jag är född i Hammarstrand samt chefredaktör på Skoterportalen (vilket betyder att jag gör som jag vill) börjar jag med att konstatera: Skabbräven vann!!! Jens Hellström från hemmaklubben visade att man inte behöver ha det allra senaste i skoterväg för att ta SM-guld. Det gäller att kunna köra också, vilket han visade övertygande under alla heat. Stort grattis Jens!

Skoterportalen och Motorhusets Micke Björch valde en Polaris IQ Dragon till SM-finalen men jag tror varken skotern eller föraren hade det där riktiga draget uppför Kullstabacken.
Ingen C-final och därmed inga finaler överhuvudtaget för den gode Björch. Hoppas att han fick tröstmeka lite i alla fall.
Däremot höll Stefan Björklund hela vägen fram i år. Pubikfriaren från Östersunds SSK och Team Motorhuset sken ikapp med sitt vita skoterställ efter sin vinst före en tappert kämpande Henrik Olsson från Härjedalens AK.
Stefans stallkompis Fredrik "Frukostflingan" Nilsson kryddade segerglädjen med ett brons. Klassen var förstås Racing 1000.

Precis som i fjol ställde ett stort antal frivilliga från räddningstjänsten i Ragunda upp på backtävlingen. Tack och lov behövdes de inte då det inte inträffade några allvarliga olyckor.
Sedan är det frågan om man verkligen skulle lita på dessa herrar?

Camilla Öhman som kör för Älvsbyns MS var en av två tjejer i årets SM-final. Camillas framgångar kanske kan förklaras av att hon var på Race School på Gräfsåsen för att slipa formen. Tyvärr räckte hon inte ända fram till finalerna.
Men nästa år så...
Det sparsamma snötäcket som i varierad utsträckning brett ut sig över Ragundadalen täckte åtminstone depån. Ragunda SK fick hämta snö fyra mil från backen som längst. Tack och lov har Rolf Nilsson och Co kört snökanoner under de senaste månaderna vilket gav ett ordentligt med konstsnö längs hela banan.

Pontus Engström, Östersunds SSK, var enda söderåkare i finalen och det räckte nästan ända fram. En välförtjänt silverpeng blev det bakom "omöjlige" Christian Salemark.
Tävlingsledare var Gunnar Hedin som har stor erfarenhet från både stora och små tävlingar. Domare var Janne Jacobsson och det kan vara bra att ha såna här rutinerade grabbar under en SM-final. Man kan lugnt säga att det gick tufft till och gott om plats var det ont om då alla vill ha det bästa spåret.

Jörgen Gotthardsson, Vilhelmina MK kunde efter en mycket spännande final i Sport 600 plocka hem en gyllene plakett. Förutom prisutdelningen före den traditionella banketten fick förarna även delta i en miniprisutdelning för att ta emot publikens hyllningar direkt efter finalheatet. Detta gillades av förarna.
Andreas Haglund, Östersund SSK, gjorde en fantomuppkörning men fastnade till när han gick ut på idealspåret (förarna kunde välja mellan två spår uppför branten) och slutade på en tredjeplats.
Tobbe Starkman kämpade hela natten innan finalen med sin motor som hade nypt. Tobbe hamnade precis nedanför strecket inför finalerna och fick nöja sig med att stå som arrangör till en kanontävling.

Ragunda SKs och Freeridern Frank Huss vann två kval och B-finalen men väl i finalen fick han nöja sig med att befinna sig i snöröken och med den där försmädliga fjärdeplatsen. Frank som oftast ser glad ut hade mycket riktigt ett leende på sina läppar trots att han missat prispallen.
Även om Peter Pålsson, Härjedalens AK, varit överlägsen i södra kvalet fick hanmöta sin överman i form av Ingemar Andersson från Arvidsjaurs SK. Han vann alla heat inklusive finalen förutom C-finalen där nämnde Pålsson slog honom på fingrarna. Men en klar seger blev det till slut för Ingemar i Fläkt 600.

Jens Hellström från hemmaklubben tog som sagt hem Sport 800 medan en av favoriterna Kalle "Kula" Johansson fick vika ner sig på en femteplats. Johan Helmersson, Lofsdalens SK, tog hand om silvret (inte kyrksilvret då) och Adam Bergkvist från Robertsfors MS bärjade bronset.

Johan Vesterlund, Robertsfors MS, plockade hem alla heat.. utom finalen. Där fick han och hans Arctic Cat finna sig i att passeras av Martin Norlund, Gargnäs MK, och hans Ski-Doo. Detta i en Pro 600-final som dominerades av åkare från den norra gruppen.

"Hammaåkaren" Fredrik "Frukostflingan" Nilsson hade en tung dag till en början. Men Köttsjöexpressen bet ihop och hukade sig för att göra sig så liten som möjligt (!) och slog till med en bronspeng. Lagomt nöjd (det blev ju bara ett brons) konstaterade han att nu är det nog färdigtävlat. Fan trot...
Anders Norman, Ragunda SK, var inte helt nöjd med sin fjärdeplats i Sport 800. Men Ragunda SK har all anledning att vara nöjda då inte mindre än fyra förare med i A-finalerna. Dessutom blev Mathias Österlund från grannklubben Fors SK fyra i Fläkt 600. Då ska ni veta att Ragunda är en av Sveriges minst befolkade kommuner.

Vilket man inte skulle tro när man tittade ut över publiken. Många hade kommit för att se skoteråkarna tävla. Dessutom bjöds publiken på uppträdande av Emil Höög, invigning av Ragunda kommunsstyrelses ordförande Elisabet Yngström, nationalsång av Kristin Ohlsson samt spikmatteåkning på släde efter snöskoter uppför backen av fakiren Benny Fax.
Inte helt oväntat tog Christian Salemark, Vindelns MS, hem SM-guldet i ungdomsklassen. Dessutom har ju Chrille en riktigt snyggt motivlackad Arctic Cat, bara en sån sak (ja ja Roger, chefredaktör = Arctic Cat-vänliga inlägg).
Detta är första året som ungdomsklassen har SM-status.

En hel del funktionärer går åt till ett sånt här arrangemang och många har jobbat och slitit för att SM-finalen skulle bli så bra som möjligt för tävlande och publik. Rejält med jobb hade startpersonalen med sopande efter 87 heat plus de heat som inbjudningsklassen Ungdom 380 avverkade.

Kultfakta: Ungdom 380 är startmattesoparnas favoritklass.
Ragunda SKs Jon Thalén skippade den Yamaha han vann med i Vemdalen och satsade istället på en Ski-Doo. En slutlig femteplats resulterade det i. Jon lär komma tillbaka nästa år för revansch.

Hemvärnet tog möjligheten att visa upp sig när så mycket folk var i rörelse. En hel drös med hemvärnsfolk fanns på plats. De finurliga uppfinnarna Pivario passade också på att visa upp sin "elvariator" som synes är det inte direkt någon trängsel kring tälten kl 08:00 på en lördag. Konstigt...
Själva banan var mycket teknisk och blev efterhand även rejält hal (det är ju trots allt snö de tävlar på) vilket resulterade i en hel del vurpor. Lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad vilket kan förklaras av att farterna hölls ner av många kurvor samt att konstsnön trots allt är rätt mjuk.

Nisse Höglund, Yamaha Center, som var en av huvudsponsorerna fick bara in en av sina förare i finalen då Frank Andersson fick finna sig i att vara förste reserv i Racing 1000. Niklas Höglund lyckades inte ta sig till finalerna, den enda Yamahan som kom till A-final var Stefan Johansson, Älvsbyns MS, i Racing 1000 där han slutade på sjätteplats. En liten tröst för Nisse är väl att nästa års Phazer ser konkurenskraftiga ut.
Ragunda SK har gjort ett mycket bra jobb för att få ihop 2006-års SM-final i backe. En fin fjäder i hatten för tävlingsledningen och för avgående ordförande Per Bergvall. Vädret överraskade med snö på morgonen och höll sedan resten av dagen molnig. Dock alldeles lagom varmt men lite surt då det var strålande sol både dagen före och dagen efter tävlingen.

SM-finalen hade skaplig mediatäckning av fackpress och lokalpress, dessutom kommer ett inslag från finalen sändas på Viasat Sport.

Ett stort tack till alla funktionärer, tävlande och publik som såg till att förgylla årets SM-final i backe!

Kompletta resultat finns här
Snygga bilder finns här

Roger Strandberg