Fartfyllda tjejer på kick-off i Östersund.


Fart och fläkt blev det över lägret trots avsaknad av snö

Efter sju sorger och åtta bedrövelser lyckades SVEMO äntligen få igång ett träningsläger enbart för tjejer som kör skotercross. Fjolårets planer gick om stöpet först på grund av för mycket snö och sedan brist på snö och till slut brist på tid.
Beslut togs att man skulle satsa på ett uppstartsläger istället där fokus låg på gruppbildning, förebyggande träning och att helt enkelt ha kul tillsammans

Nu blev det lite motoriserade övningar i alla fall. I Boda Borg Östersund finns det mesta som är skoj samlat under ett och samma tak. Bland annat en helt ok Gocartbana där man kör med batteridrivna Gocarts (japp miljötänket är ju politiskt korrekt nuförtiden). Tro inte att tjejerna sparade på krutet bara för att man är på en Gocartbana. Arrangören kunde nog vara glad över att anläggningen fortfarande är i ett stycke.

Men allt är inte Gocart som glimmar. Efter den horisontala racingen var det dags för vertikal racing. Klätterväggen hägrade och jag måste säga att tjejerna var nästan lika snabba uppför väggen som efter banan. Mest imponerande var Désirée Fransson som klättrade med foten i gips. Crossåkare är inte riktigt som vanliga människor.
Boda Borg var även gentlemannamässiga nog att bjuda tjejerna på en tur i Laserhallen också.
Skoterportalens egen Anders "Mickel-Ante" Eriksson guidade genom skoterteknikens snåriga värld.


Désirée Fransson flög uppför väggen trots gipsad fot

Mickel-Ante visar upp delar av kompisen Jannes variator

Om smutsiga händer utmärker en bra mekaniker så är Micke-Ante bäst. Maken till lortiga tassar har sällan skådats ens inom VTC-gymnasiets väggar.
Som ni förstår så var Mr Mickels tips uppskattade av den storögda församlingen. Anders hade till föreläsningen också dissekerat sin brors och sin kompis Jannes skotrar för att ha något att visa upp. Dessutom fick lägret låna Patrik Sandells Polaris.

Träningsspecialisterna Pulzinn tog hand om den fysiska biten. Susanne Hallgren körde under lördagen skadeförebyggande träning, något som är nog så viktigt med tanke på hur skadedrabbad skotersporten var ifjol.

Åsa Wingman slog ihjäl en och annan myt om kost och poängterade att kroppen behövde både det ena och andra som man i vanliga uppmanas att inte äta. Det är mängden man ska se upp med. Hon underströk även hur viktigt det är att kroppen får bränsle både före, under och efter tävling/träning, annars bryter kroppen ner sig själv.
Innan Åsa drog iväg tjejerna på ett styrkepass så delade hon med sig om ett enkelt recept på sportdryck. Det kan vara bra att veta vad man stoppar i sig och så behöver man inte betala en massa pengar till vissa multinationella dryckbolag.

Åsa Wingman har stenkoll på tallriksmodellen.

Danne var för dagen ekiperad med en sponsortröja från Team 62
Team 62s teamchef Danne Stenbäck gav goda råd om hur och hur man inte söker sponsorer. Ett par av de goda råden är att se till att sponsorerna syns och se till att de får veta vad man håller på med under säsongen.
Danne pekade även på en mycket viktig sak, att man söker inte sponsorer för att de ska bekosta skoteråkandet. Man ingår ett samarbetsavtal som gör att åkaren marknadsför sponsorn och sponsorn blir en del av teamet. Vem kan neka till en sån deal? Speciellt när det är en tuff skoter i en frän sport och det dessutom är en tjej som utför det hela.

Stort tack till alla som medverkade så att vi kunde genomföra lägret. Kick-offen var ett samarbete mellan SVEMO, SISU Idrottsutbildarna Jämtland/Härjedalen, VTC-gymnasiet, Anna Henriksson, Lina Kaasalainen, Pulzinn, DS Media och Moontain.
Här är hela gänget som var med på Kick-Offen:
Marika Renheim, Anna Eliasson, Emma Karlsson, Emma Appelqvist, Charlotte Svensson, Petra Lindeborg, Anna Henriksson, Désirée Fransson och Lina Kaasalainen.

Om du är tjej och intresserad att börja köra kontakta någon i SVEMOs skotersektion eller Anna Henriksson eller Lina Kaasalainen eller någon annan tjej som du vet håller på. Det behövs fler tjejer till sporten och ALLA är välkomna

Glada och en aning utmattade tjejer är redo för en rafflande säsong

Roger Strandberg