Besök hos Polaris Scandinavia.

För ovanlighetens skull finner vi inte ett stort företags huvudkontor i ett mastodontindustriområde i Stockholm. Istället ligger Polaris Scandinavias huvudkontor naturskönt strax utanför Östersund.

Lika bra det för ärligt talat hur många personer i Stockholm känner ens till märket Polaris. Detta än så länge skall jag tillägga för den allt växande quadmarknaden börjar sätta stora spår även i vår huvudstad.

Lite internationell bakgrund först: Polaris Industries, som för övrigt fyllde 50 år i fjol, har sitt huvudkontor i Minneapolis, USA. Polaris har tre fabriker och sysselsätter ca 3800 personer. Omsättningen 2003 var 1,8 miljarder dollar vilket inte är fy skam. Företaget har dotterbolag i Australien, England, Frankrike, Canada, Norge och Sverige.

Polaris Scandinavia är uppdelat på två kontor, ett i Askim utanför Oslo och ett utanför Östersund där jag träffade Johan Diedriksson som visade mig runt. Johan som blir ny marknadschef för Polaris Scandinavia i augusti plockar entusiastiskt fram lite skandinaviska siffror. Antal anställda är för närvarande 22 varav 12 återfinns i Sverige. 2003 såldes 4000 enheter och omsättningen var 270 miljoner kronor. 51% av försäljningen utgörs av skötebarnet snöskoter medan motsvarande siffra för den snabbt växande atv-delen var 32%.

Johan var noga med att understryka att prioritet nr 1 för Polaris är just snöskoter även fortsättningsvis. Det är där företaget har sina rötter samt den största kunskapen.

Nåväl vi ska väl ta en tur genom lokalerna också.

Att göra reportage mitt i sommaren på ett skoterorienterat företag är väl kanske inte direkt slugt.

Men trots årstiden så lyste flitens lampa inne på kontoret ikapp med jämtlandssolen.

En titt på skrivborden gör mig dock tveksam till tidsbokade reportage, det såg misstänkt välstädat och ordningssamt ut på varenda arbetsplats.
Byggnaden är fylld med fräscha kontor som accentueras av tuffa skoterbilder på väggarna.

Medan ni beundrar det trevliga konferensrummet kan jag fylla i att Persson Invest var Polaris första svenska generalagent 1980. Persson Invest var även tillverkare av snöskotern Aktiv vid tidpunkten (lite messerschmidt fakta).
Polaris har satsat hårt på att återförsäljarna verkligen ska se ut som auktoriserade Polarisrepresentanter. En hel del skyltning går åt men naturligtvis lönar det sig i längden.

I dagens hårdnande konkurens duger det liksom inte med gamla tiders garage där skotrarna mer eller mindre var staplade på varandra. Den enda skyltningen brukade dessutom vara ett plastband från dörrhandtaget till en betongsugga.
Nej är man proffsig vill man se ut så också.

Nästa anhalt blev Polaris Training Center där återförsäljarnas mekaniker och servicetekniker får lära sig hur de ska tackla nya konstruktioner.

Polaris har en gedigen utbildning för både servicepersonal och säljare. Med löpande fortbildning får man kunnig servicepersonal och nöjda kunder.
Så här ser Frank Huss Fusion ut efter hans backflip försök i vinter. Skojar bara.

En genomskärnings-modell är ett fantastiskt pedagogiskt verktyg. Till och med jag fattar hur en snöskoter funkar nu.
Förstår även varför Micke Björch (till vardags mek på Motorhuset) alltid låter så ansträngd när man ringer till honom på jobbet. Det är ont om plats överallt i en modern snöskoter.

Det är inga dåliga skolbänkar de har hos Polaris. Förutom att lära sig hur allt fungerar passar man även på att utföra lite produktutveckling.
Det är allmänt känt att skoteråkning i Nordamerika och i Skandinavien är två vitt skillda saker.
Därför tittar man på andra lösningar här och skickar sina önskemål till produktutvecklarna i USA.

Så till en brännande fråga hos många Polarisentusiaster. NÄR KOMMER VICTORY HIT? Ja vad är problemet? Det är nämligen så att alla prylar som säljs i Europa måste CE-certifieras. Det är det som saknas. Men var lugna för just nu planeras CE-certifiering av den populära och snygga motorcykeln. Johan gissar på en introducering i Europa någon gång 2007.

Själv hade jag semester men det hade inte Johan så jag tackade för mig över en fika där vi konstaterade att våra mödrar kommer från samma by.
Men se det är en helt annan historia...

Roger Strandberg