Lyckad Race School Sno-X i Östersund.


Att Östersunds snöskoterklubb kan arrangera skotertävlingar är det nog ingen som tvistar om. För att stärka sin position ytterligare försöker ÖSSK även att få fram fler skotercrossförare.
Därför anordnade ÖSSK i samarbete med SVEMO och SISU Idrottsutbildarna Race School Sno-X.

Inte nog med att man anordnade Race School man hade dessutom en särskild tjejgrupp. För att locka dit så många tjejer som möjligt bekostades deras kurs av Handslaget genom SVEMO. Tilläggas bör att elever kom ända från Laisvall!!!

Dessutom lyckades klubben locka dit två av Sveriges bästa skotercrossförare. Anna Henriksson och Lina Kaasalainen körde 100 mil enbart för att föreläsa för tjejgruppen.
Anna och Lina som är veteraner i skotcrossen har dock, märkligt nog, aldrig föreläst om sina bravader. Det skulle man inte kunna tro för de var enormt duktiga. Jag rekomenderar att andra tar del av vad de här tjejerna har att säga.
Den inte lika bildfagre (fniss) men likväl duktiga skotercrossföraren Mattias Lönn höll föredrag för grabbarna och visade båda grupperna lite tips och tricks ute på banan.
Mattias som är regerande Svensk Mästare i backe visade sig vara både pedagogisk och förstående. Han hoppade förvisso också högst och längst.
Före detta tävlingledaren i Arctic Cat Cup och numera SVEMO skotersektionsmedlemmen Michael Björch gick igenom reglerna. Micke ville dock inte vara med på bild (internskämt) så han slapp. Förutom att ta eleverna genom SVEMO Motorkalenders snåriga värld, lät han eleverna undersöka en preppad tävlingsskoter för att hitta detaljer som inte stämde med reglerna. Finurlig kille det där.

Ingen har väl undgått att dagens atleter stoppar i sig annat än gröt till frukost. Därför gjorde Sture Espvall från J-H Idrottsförbund ett besök till ungdomarna och informerade om doping.
Sture är mycket kunnig inom området och även mycket övertygande till varför man inte ska dopa sig. En viktig detalj Sture tog upp var att idrottare ska tänka på vilka mediciner de använder så de inte är med på listan över förbjudna preparat.

Kursledarna Reidar Lund och Jan Sund höll igång det 20-talet ungdomar som gick kursen. På bilden kör de en fingerad tävling, pedagogiskt och smart skall understrykas.
Lund och Sund gjorde ett riktigt bra jobb med kursen och de passar verkligen som utbildare. De har sannerligen erfarenheten.
På grund av snöbristen sköttes själva körningen på fyrhjulingar. Naturligtvis hade man ändå plockat dit en tävlingsmaskin i form av Petra Olaussons Arctic Cat SnoPro.
Här står Janne och antagligen ljuger till tjejerna om att Yamaha är världens bästa snöskoter. Därav deras lätt skeptiska miner.
Att Yamaha kan göra fyrhjulingar som håller för vad som helst, det kan jag däremot garantera.

Först och främst har fyrhjulingarna plågats av diverse människor hela sommaren. Sedan hamnade de i händerna på ungdomarna i Race School. Man kan väl säga som så att båda grupperna visade att de var fullfjädrade racers redan första dagen. Luftfärderna var väl från början av skiftande karaktär, framåtvikt var extremt förekommande. Men redan efter nån dag så var det mer eller mindre veritabla variablar överallt.
Nu var det inte bara snön som lös med sin frånvaro utan även kylan. Detta ledde till att den på håll oförargliga banan förvandlades till ett lömskt lermonster. Det var halt att bara gå på den så då kan ni tänka er hur det var att köra på den. Trots detta hände bara en olycka då en av eleverna fick en fraktur på båtbenet. Hoppas att det är bättre och krya på dig!

Fyrhjulingarna och leran blev så småningom ett och Reidar fick åka och tvätta av dem med assistans av körvilliga elever.
Reidar fick även det ärofyllda uppdraget att skrubba klubbhuset på Gräfsåsen. Leran tog sig av någon lustig anledning sig in även i själva huset. Märkligt, det är ju för smala dörröppningar för att köra fyrhjuling där inne.
Lyckligtvis slipper man (oftast) att bli så här lerig i en skotercross tävling. Det finns förstås en del som betalar stora summor för lerinpackning på ett spa. Några varv på Gräfsåsen är kanske inte lika avslappnande men med tanke på leendet så garanterar jag att det är roligare. Ärligt talat har jag nog aldrig sett en så smutsig människa vara så glad.

Sista dagen på utbildningen avslutades med en mindre tävling. Passar på att tacka alla elever och de som medverkade till att Race School Sno-X blev en kanonutbildning.
Janne och Reidar hotar till och med att göra Race School till en årligt återkommande utbildning.
Och det är precis det som skotersporten behöver.

Roger Strandberg