Apropå...
Den 12 februari kl 10:00 kubbas de första skotrarna uppför Kullstabacken i Hammarstrand. 500 kubik snö har blivit en publikfriande och teknisk bana som drygt 100 tävlande ska göra sitt bästa för att platta till.

Förra gången det arrangerades backtävling i Ragunda kommun var platsen Stugun och Jannebacken. Låt oss göra en nostalgitripp till den tiden då Hamburgarna sålde slut på nån timme, brorsan sopade mattor och Skoterportalen var ny i gemet.

Rafflande tävling i Jannebacken.

Stuguns snöskoterklubb bjöd på ordentligt med töväder, rafflande skoterheat och en helfin tävling.

Det varma vädret lyfte humöret på publiken men slet hårt på banan. Trots det verkade banan vara i förhållandevis gott skick när tvåtaktsröken lagt sig på eftermiddagen.

Publiksiffran blev 800 personer, V.I.P gäster och funktionärer oräknade. Detta ställde till med lite bekymmer då klubben endast tryckt upp ca 500 program. Nu var det inte programmen publiken kom för att se så egentligen var just det inga bekymmer.

Ett långt större problem var att hamburgarna tog slut, ni känner väl till motorpublikens relation till denna pikanta rätt. Det var lite griniga miner här och därl ett tag men även hamburgarproblemet fixade arrangörerna med lätthet.

Grabbarna till vänster har nog missuppfattat det här med backe, det ser snarare ut som de ska flyga iväg än köra backe.

Backen var som tidigare nämnt ganska lös vilket en del hade problem med medan andra förare tyckte att det fanns grepp så det räckte och blev över.

De flesta tyckte att banan var lite kort vilket i sin tur gjorde att tävlingen gick fortare än arrangörerna hade räknat med.
Det beryktade Team Alaska som speakern uttryckte det hade en händelserik dag.

Anders Norman hoppade sig till en A-final i 800 även om han i det här heatet (bilden) fick se sig besegrad av teamkompisen Magnus Stern.

I finalen vurpade Anders och fick nöja sig med en fjärde plats. Stern fixade B-finalen och slutade på en fin femteplats.

Jon Thalén knep åttondeplatsen i 500 och
Tobbe Starkman hade annat för sig. Det är han som gör akrobatiska konster längst ut till höger i bilden intill. Ingen final för Tobbe den här gången.

I hemmaklubben hade många satt hoppet till Tomas Sjöström men hans Yamaha ville inte riktigt gå på alla cylindrar. Det kanske var för varmt.

Det kommer att vara revanschsugna killar på plats i Sundsvall hoppas vi.
Nu kunde hemmaklubben glädjas över återväxten då Mathias Ericsson tog hem en sjundeplats i Sport 380 Ungdom.

380 Ungdom är ingen klass som ingår i SM-serien, de var inbjudna vilket är ett bra sätt att ge ungdomarna lite "riktig" tävlingserfarenhet.

Det var många som knuffades och bufflades om att få bästa läge in i första kurvan, vilket syns i bilden till höger.
Anna Henriksson som har varit suverän tillsammans med klubbkompisen Lina Kaasalainen den här säsongen, passade på att piska lite grabbar.

Anna tog till och med hem ett heat men tyvärr räckte det sammanlagt inte för en finalplats.

Jag gillar utvecklingen och med risk för att bli tjatig: Kom igen tjejer, det är klart ni ska tävla i skoter.
Hur gick det då?

I Racing 1000 slog åldermannen Kalle "Kulan" Johansson till och visade ungtupparna hur fullvuxna män brottar ner tillika fullvuxna skotrar.

Sport 800 roddes hem av Peter Pålsson tätt följd av ÖSSKs Stefan Öhman. Här trodde i alla fall jag att grabbarna från Team Alaska åtminstone skulle härja hem en pallplats.
Lynxtrippel blev det i Sport 600
där Henrik Lundström drog det längsta strået.

Sport 500 kröntes av en Arctic Cat på översta pallen framförd av Emil Ottosson tätt följd av ÖSSKs Mattias Lönn som tröstade sig med att hoppa längst.

I den inbjudna Sport 380 Ungdom fräste Jonathan Mattsson ifrån det övriga startfältet och lade beslag på guldpengen.
Mattias Lönn från ÖSSK vann i Tåsjö och var överlägsen hela vägen ända till finalen där Emil Ottosson snuvade han på vinsten.

Med sin andraplats tog Mattias dock viktiga poäng på väg mot SM-titeln. Han har också en snygg reklamtavla eller hur?

Håll koll på en här grabben i framtiden för han kommer bli att räkna med. Om inte annat så ska ni kolla in honom för sin publikfriande körstil.
I depån var det full fart (dock inte då jag tog detta kort) och det snackades, ljögs och suckades. Suckarna kom från de mindre lyckligt lottade som inte tog sig vidare till semifinalerna.

Det är bara att bita ihop och komma igen. Under pausen passade jag på att prata lite med Stuguns SSKs Daniel Olsson som såg ut som en klippa i storm. Inga problem var honom övermäktig. Han var mycket nöjd med den stora publik som hittat dit.
Vid startplatsen höll herrarna Björch och Jacobsson ställningarna. De såg ut att ha ett något mindre ansträngande jobb än vad mattsoparna hade.

Min bror som var en av de som höll startmattorna rena tyckte att nästa tävling borde man bara bjuda in 380 Ungdom. Den klassen drog upp minst snö på mattorna.

Tro jag det (fast brorsan kan nog behöva träningen).
 
Domare Jacobsson och Tävlingsledare Björch var mycket nöjda med de tävlande. De tyckte att förarna sköter sig exemplariskt överlag i år.

Så mycket folk som det var i Jannebacken på söndagen har det nog aldrig varit. Det kryllade av skotertokiga människor överallt.

Man kan tänka sig att det ryckte i högertummen på både den ena och den andra medan de tittade på tävlingen.
Barnen i backen var inte hälften så entusiastiska över själva skotertävlingen som över att åka på rumpan nerför backen.

Efter lite rumpåkning är det helt ok att äta äta hamburgare på morfars Bearcat.

Själv hade jag så fullt upp med att filma och fota att jag glömde bort att köpa en burgare (måste vara nån sjukdom).
 


En mycket vacker vy ut över dalen.
Pär och jag (Roger) tacka arrangörerna Stuguns SSK för en fantastisk tävlingsdag.

Tack även till all publik som ställer upp när det för en gång skull anordnas något. Det vore tråkigt med att anordna tävlingar om ingen kommer dit för att se dem.

Slutligen får vi inte glömma bort alla funktionärer som ställer upp istället för att ligga hemma och pilla sig i naveln.


RS

Roger Strandberg