Dubbel i Vemdalen avslutar SM-kvalen i backe.

Efter många om och men (va tusan...) så lyckades SVEMO skramla fram inte bara ett utan två back-kval i södra regionen. Plats blev Snowmobile Race Camp, den gamla hederliga Vargenbacken i Vemdalen.

Kung Bore såg till att temperaturen höll sig mellan 14 och 20 minusgrader samtidigt som Vemdalsfjällen visade sig från sin allra bästa sida. Gassande sol både på lördag och söndag med undantag från ett förvirrat snömoln som åkt vilse under lördagseftermiddagen.
Friskt solsken och blå himmel gjorde att det var riktigt trevligt att stå och frysa i tvåtaktslukten.
Inte helt oväntat var veteranen Stefan Björklund mest spektakulär. Stefan som tävlade med keps på ettan på "144" skulle egentligen inte köra den här säsongen, men...

Med tanke på Polarisarnas tillförlitlighet vet jag inte om Motorhusets vita tävlingsdräkter är så lyckade.

Kaxigheten är det inget fel på...

Få bjuder publiken (och förarna) på sådan show som Björklund. Trots övertygande kval fick han dock nöja sig med en andra- och en tredjeplats i Racer 1000.

Motorhusets framgångar kröntes under lördagen av Micke Björchs vinst i Sport 800. Micke som till vardags är mekaniker (!) visade crossgrabbarna hur man ska göra.
Liten del i vinsten kan tillskrivas maskinen som hade mer eller mindre hemmaplan då den ägs av Johan Eriksson. Johan själv gjorde ett kort besök på Vargen men blåvägrade att köra. Det skötte ju Micke så bra.
Josefine Gidlund Nolaskogs SK var en av de få som åkte Fläkt 600 och en av de ännu färre tjejerna på banan. Skotersporten behöver breddas så vi måste få in fler tjejer som tävlar. Det är dags att visa killarna att det inte bara är de som får ha roligt.

Östersunds SSKs framtid Pontus Engström var överlägsen i Bjästa men i Vemdalen fick han tufft motstånd från en annan framtidsman i form av klubbkompisen Robin Olausson. Robin tog hem alla tre kvalen på söndagen men i finalen blixtrade Pontus till och tog en säker seger. Dessa båda herrar lär vi säkert få se mer av i framtiden.
Superveteranen Kalle Johansson stod oväntat för dubbelkvalets mest fashionabla team. Eller vad sägs om detta originella skoterkapell, något för ArcticWear att plagiera till nästa säsong? Nere till höger i bild syns Kalle själv i trendig Tärnabymössa av Ingemar Stenmark-stuk. Sådan husse sådan katt.

Det var inte bara vädret som gillades, även banan fick gott betyg. På sina håll dök det upp isfläckar och under söndagen kom berget i dagen så målet fick flyttas. Men banan höll ändå över förväntan med tanke på de hektiska tävlingsdagarna.
Gamle brottaren Frank Andersson fick bokstavligen brottas med sin tävlingsmaskin under lördagen. Styrningen gick sönder så det är inget hemligt knep som Nisse och Team Yamaha Center hittat på att ha skidan bakåfram. Efter god kamp hamnade Frank på en sammanlagd 13e plats dvs utanför slutspelsstrecket.

Freeridern Frank Huss problem i finalerna fortsatte. Under lördagens final vurpade han bara några meter efter start. Besviken samlade han ihop sig och plockade hem finalen solklart under söndagen. Daniel Östman fick därmed finna sig i att bli totaltvåa i SM. Sundsjöåkaren har dock fint facit med sig, en förstaplats och två andraplatser
Fredrik "Frukostflingan" Nilsson passade på att samla poäng för att få tävla på "hemmaplan". Fredrik som bor i Köttsjön endast ett "stenkast" från Hammarstrand där SM-finalen går gjorde dock en ordentlig vurpa i söndagens final. "Frukostflingan" är dock härdad och han har ju faktiskt en titel att försvara.

Andreas Haglund Östersunds SSK var förkrossande i den hårda Sport 600 klassen. Under lördagen plockade han hem alla heat samt finalen. Under söndagen visade han dock tecken på mänsklighet men körde ändå hem finalen på ett mycket imponerande sätt. Tre raka finaler blev resultatet och en klar favorit till SM-finalen.

Johan Helmersson från Lofsdalens SK hade det svettigt att jaga Kalle "Kula" Johansson och Jens Hellström under helgen. På söndagen då "Kula" startade bort sig och Jens blev omkullkörd kunde dock Johan plocka hem en efterlängtad seger.

Henrik Olsson från Härjedalens AK körde skjortan av de andra "åskådarna" i Racing 1000 under lördagens tävling. Under "balkvällen" tappade han dock bort spetsen i flytet till söndagens tävling. Det blev "bara" en andraplats i finalen. Men klar totalledning och en given biljett till SM-kvalet för denne sympatiske härjedaling.
Johan Olofsson som haft en tung start på säsongen plockade hem en fjärdeplats på lördagen samt en tredjeplats på söndagen. Om det hela är en trend så bör det resultera i en andraplats nästa helg då.

Ragunda SKs Jon Thaléns helg gick både ner och upp. Under lördagen missade han finalen men det tog Jon igen med råge på söndagen då han höll Yamahas fana högst upp på pallen i Racing 1000.
De båda veteranerna Jens Hellström Ragunda SK och Kalle Johansson Lingheds SK tampades hela helgen. Jens fick dock nöja sig med en andraplats på lördagen då Kalle vann. Medan Kalle fick nöja sig med en andraplats under söndagen men då blev Jens påkörd. Fördel för "Kula" under SM-finalen kan tyckas. Men Jens har hemmaplan... Dessutom lurar det en hel del åkare bakom de luttrade veteranerna också.

Niklas Höglund Östersunds SSK och Team Yamaha Center visade att man kan vinna heat även med fyrtaktsskoter. Lördagen bjöd dessutom på en smaskig tredjeplats trots kräftgången i kvalen. Niklas tar sig till SM-finalen utan att passera gå.
Anders Norman Ragunda SK skruvade så förtvivlat mycket på sin Lynx att han missade lördagens kval. Det kan förvisso varit ett taktiskt drag. På söndagen var han och lokatten utvilad och kunde plocka hem två kvalvinster och en tredjeplats.

Man kan fråga sig om Peter Pålsson vet hur det känns att förlora. Fantomen från Härjedalens AK har nämligen tagit hem alla kval och alla finaler i år. Det ska bli mycket intressant att se hur han håller när norråkarna möter upp i Fläkt 600 om en vecka.
Helgens överlägset yngsta deltagare var tveklöst Robin Ottosson SMK Söderhamn. Robin är blott 9 år och tävlar sålunda med dispans från SVEMO. Med sin 380 var han chanslös mot de andras 600 fläktmaskiner. Men räkna med att Robin kommer att bli farlig i framtiden.

Bråttom var det inte under de två tävlingsdagarna. En del pauser blev det vilket inte gjorde så mycket då vädret var fint och det var nära till boende och inomhusservering. Speakern som gjorde sin första skotertävling började trevande men gjorde sedan ett riktigt bra jobb. Sämst var dock den rock n roll skiva som spelades och hoppade.
Tobbe Starkman från Ragunda SK gjorde sitt bästa för att hänga med i Sport 600. Under söndagen uppdagades det att skotern undangömde 1000 varv, när de återförts blev det lite mer fart på Ladumyråsbon. Inga finaler för Tobbe men direktbiljett till SM-finalen blev det allt.

Johan Vestberg Nolaskogs SK och Mikael Karlsson Fors SK hade båda en lyckad helg. De delar tredje- och andraplatsen efter Andreas Haglund i Sport 600.

Tim Andersson Östersunds SSK var snabbare än sin egen skugga under lördagen då han plockade hem alla kval. I finalen fick han snällt acceptera en tredjeplats.
Söndagens kval gick däremot inte direkt som en dans.
Precis som vid vilken tävling som helst fanns det ett ställe på banan som de flesta hade problem på. I helgens fall var det kurva nr tre som ställde till det. Även kurva nr fem visade sig besvärlig och en del farliga och onödiga påkörningar hände där.
Fast en del incidenter berodde på gammal hederlig klantighet.
Kanonväder var det som sagt under hela helgen vilket säkert bidrog till att knappt 150 personer löste in sig. Annonseringen var förvisso inte heller den bästa då dubbeltävlingen var snabbt påkommen.
Men ärligt talat hur många åker hellre skidor, slalom, bräda och skoter, än att bara titta på när andra kör? Speciellt när solen vräker ner i fjällen.

Snyggaste ekipaget var tveklöst detta skrytverk. Nog måste det vara mer praktiskt med en buss men hur sexigt är det?
Stefan Björklund och Frank Andersson visar vad de egentligen vill göra med varandra. Nej, Stefans blåtira kommer inte från Frank. Nej, Stefans blåtira kommer inte heller från hans tjej.

En katt bland härmelinerna (jo det ska vara så). Frank Huss Ragunda SK, Stefan Björklund Östersunds SSK och Micke Björch Östersunds SSK, alla Polaris samt Görgen Ottosson SMK Söderhamn Arctic Cat gör sitt bästa för att morgonpsyka varandra.
Andreas Haglund softar i Härliga Härjedalen. En skönt avslappnad attityd kanske är nyckeln till framgång?

Somliga gör allt för att slippa vara med på bild. Fredrik Jönsson Ragunda SK låtsas skruva med sin Lynx. För en Lynx behöver man väl inte skruva så mycket med, eller hur Norman?
Observera Jönssons exemplariska siffror.
Tävlingens färgstarkaste skoter måste ändå Jens Hellström haft. "Skabbräven" som han själv kallade den gick dock snabbare än vad den såg ut att göra.

-Å då tog jag och vek ihop den till en kringla... Frank Andersson berättar säkerligen en rövarhistora för Jens Hellström och Sara Björklund. Eller också beskriver han bara vad som hände under första kvalet, vad vet jag, har zoom på kameran ju.
Micke Björch som tog hem finalen i Pro 600 på lördagen, blev så här glad...

Och hur han firade? Jo genom att meka skoter. För er som inte vet det så älskar Micke att meka skoter. Prisbucklor är för losers, inget mot att justera en variator. Det ska vara prispengarna då fast dom blev han tvungen att lämna tillbaka då tävlingsledningen betalat ut för mycket!
Trots att arrangörerna hade kort tid på sig lyckades man få till en riktigt bra tävling. Lite småstrul var det här och där samt publiken svek helt skulle jag vilja påstå. I dag går det dock inte bygga någon ekonomi på publikinträde, pengarna måste tas in på annat sätt. Vanligtvis bärgas de största slantarna genom försäljning av hamburgare, korv, kaffe och dricka. Andra bitar får man lösa med sponsorer.

Jag vill i alla fall tacka tävlingsledningen, funktionärer och alla andra inblandade för att vi fick till ett komplett kval i år. Till nästa år vill jag att alla åkare tar upp med sina klubbar om att arrangera backtävlingar för att få till en bra backsäsong.

Till sist så kommer resultatet här till höger vad som händer om man står i en avdankad slalombacke i fullt reflekterande solljus i två dagar och dessutom bara umgås med skotertokar.

Resultatet av den södra regionens tävlingar hittar du här.

Roger Strandberg