I den kanadensiska floran av skotermärken har vi nu kommit till Skiroule.
Skiroule var skoterdivisionen hos Coleman Company som än idag tillverkar utrustning för camping och vildmark. Som hos många andra företag med säsongsbetonad tillverkning såg man hos CC ett sätt att höja sysselsättning och försäljning under vinterhalvåret med skotertillverkning.

Detta var under guldåren för skoterindustrin och Skiroule hade en prototyp redan 1962 men av olika anledningar kom tillverkningen inte igång förrän 1966. Tillverkning gjordes i Wickham, Quebec.

I början hade Skiroule endast ett par modeller av ganska omodernt snitt, även för den tiden. Stor rund huv a´la Ski-Doo modell 1960 med motorn öppen bak mot föraren.

Detta varade i fem år tills Skiroule 1972 drastiskt lade om designen till ett betydligt tuffare och modernt snitt. Exempelvis RT var en storsäljare.

Designen kopierades av andra skotertillverkare.

Nu började även framgångarna på bana sprida sig och modellprogrammet utökades. Top of the line var Laser som var lackad grå och svart som en haj istället för Skiroules karakteristiska mörkgröna färg.

1975 tog Herbert M. Karol, vd för H.M.K. Manufacturing Company över Skiroule. Från 1975 - 77 fanns HMK-emblem i nosen på alla Skiroule.

1977 var det dock slut med Skiroule som skotermärke. Branschen hade blivit överbelastad med skotermärken och värst av allt var den överproduktion av skotrar som fanns.

Alla mindre tillverkare fick kasta in handduken. Till och med Arctic Cat fick bekymmer i början av 80-talet och var borta från marknaden i ett år. Katter har som bekant nio liv och landar dessutom alltid på fötterna.
Det gjorde inte Skiroule.

Roger Strandberg