2005-08-08
Veteranutställning på Ådalsmässan.

På Ådalsmässan arrangerades en veteranskoterutställning i samarbete med Skoterportalen. Det var ett hedersamt men svårt uppdrag att vara domare, de som känner mig vet vad jag tycker om bedömningssporter. Jag vill gärna ha konkreta och mätbara kriterier vilket det också fanns här (äldsta skotern). Men eftersom domarens (mitt he he) ord var lag var det också lättare att låta hjärtat bestämma.

Hur mycket man än vill så kan man inte ge alla pris.
Denna Ockelbo 400 från 1981 var i bra bruksskick men i rådande sällskap lite väl ny. Men cool är den och dagen till ära också utrustad till anslagstavla.
Något ny var även denna klassiska Ski-Doo Elan av 80-års modell. Läckert svart med ..hm.. lila plastbelag.
I mitt tycke har Elan begåvats med en av de mer lyckade designerna på en snöskoter någonsin.

Här snackar vi inte om för ny skoter utan en hederlig 60-tals Ski-Doo. Här är det snarare att den inte riktigt föll in i ramarna helt enkelt. De övriga deltagarna var helt enkelt strået vassare den här gången. Men ett läckert patinerat originalskick hade den.

Nåväl då ger vi oss i kast med vinnarna!
Bästa bruksskick.

Gick till denna dekaltrimmade Sno-Tric SC-3 från 1973. Ägaren Hugo Sahlén var nöjd och förvånad över utmärkelssen då SC-3an varit avställd en tid.
Det kanske var dags att sparka igång pärlan igen.
Originellast.

Denna klass är till för att folk ska kunna plocka fram en gammal hederlig snöskoter hur modifierad eller skruttig den än är. Tord Näslunds gamla Yamaha SL350 från 1970 har tjänstgjort hos polisen. Förutom att den var i behov av en hjälpande hand så verkade den helt komplett sånär som på backspeglar.

Enligt utsago gråter x antal råttfamiljer blod i medelpadstrakten sedan de blivit utan bostad.

Äldsta snöskotern.

Var denna svansmotorförsedda Polaris Sno-Traveller från 1961. Även denna maskin hade ett underbart inslitet originalskick. När den här modellen var ny färdades man tvärs över hela Alaska på den (inte just den här maskinen då). Idag vet jag inte hur långt man skulle vilja åka, komforten lämnar mycket övrigt att önska.

För att godkännas som vinnare i klassen Äldsta snöskoter skulle den även kunna starta och köras. Inte nog med att den startade, den gav också resten av mässan en touch av mystik när den höljde golvet med dimma.
Se sån stil han har ägaren Gunnar Höglund.

Bästa originalskick.

Ulf Svensson hade åkt ända från Söderhamn för att visa upp sina läskigt välrenoverade Ockelboskotrar. Det belönades med vinst i två klasser. Denna Ockelbo 300 från 1966 var i bättre skick än när den rullade ut från fabriken ny. Det var nästan för vackert.

Originellast.

För vacker var dock inte Ulfs andra Ockelbo 300. Den hade snarare rymt från den djupaste avgrunden i helvetet. Tuffare Ockelbo får man leta efter. Naturligtvis tilldelades monstret priset för originellaste snöskotern.


För alla er som undrar vad en sån här liten plåtsläde kan tänkas vara utrustad med för liten trissa så ska ni få reda på det nu.

Under huven (ja eller vad man ska kalla det) sitter inte mindre än 740 törstiga Sachskubik och väntar på nåt lämpligt villebråd. Observera trattarna till insuget!!!

Best in show samt
Peoples choice.

Bakom dessa ärkeutländska uttryck döljer sig Bästa snöskoter och Publikens val.
Thomas Edholms lilla gula Ski-Doo från 1962 vann Peoples choice överlägset. Viss del kan detta berott på hemmapubliken men ändå...


Hela maskinen höll nästan en överjordisk glans och skick vilket gjorde den enligt min personliga mening till Best in show. Storslam alltså för Thomas som tog hem de tyngsta titlarna.

Många passade på att rösta på sin speciella favorit under de två dagar Ådalsmässan arrangerades. Till alla deltagare och de som röstade vill vi naturligtvis utdela ett stort tack. Ett stort tack också till de sponsorer som höll med priserna.
Sist men inte minst ett tack till Bengt-Arne för att jag fick förtroendet att vara domare.

Avslutningsvis...

Nej det är ingen ny Ockelbo utan en orange Arctic Cat F7. Bara som en vink till Arctic Cat så tänkte jag nämna att Skoterportalens färg också är orange, så om ni vill sponsra med en orange F7a till redaktionen så... Om ni vill sponsra med en annan orange modell så går det också bra, vi är inte omöjliga här på redaktionen. Vilken färg som helst går faktiskt bra....

Roger Strandberg