En italiensk Ockelbo i Tyskland.

All mejl som vi får till Skoterportalen uppskattas och vi försöker alltid hjälpa de som mejlar så gott det går. Ibland dimper det dock ner lite oväntade mejl. Som ifrån Kenneth K. Brosk i Tyskland som håller på att renovera en Ockelbo. Eftersom en Ockelbo är lika med snöskoter i min värld blev jag rätt överraskad då det visade sig att Kenneths Ockelbo är en sportbil!
Lennart Gustafssons och Erik Lundgrens första projekt i plast var faktiskt en kitcar. Ockelbo Speedsters design utgick från en avgjutning på Ferrari 500 speedster.

Karossen fanns i flera storlekar för att passa på olika stora chassin.
Ett 60-tal karosser byggdes mellan 1957-1965.
Idag är Ockelbo mer kända för sina snöskotrar och plastbåtar.

Herr Brosks Ockelbo är just nu under välbehövlig renovering men till sommaren planerar han att åka med familjen till Sverige för att besöka Ockelboland (får hoppas att familjen är liten så den får plats i den tvåsitsiga bilen)

Nåväl, Kenneth ville ha hjälp med bilder på Speedstern så han kunde återställa den till originalskick. Vid jakt på bilder eller en eventuell klubb för dylika sportbilar dök det upp ännu en överraskning. I Karlstad byggs Pagano, en kitcar där karossen är en avgjutning på Ockelbo Speedstern. En dubbel replika alltså.
Pagonos websida hittar du här.
Vad det gäller Herr Brosk har jag en känsla av att vi kommer få höra mer om hans äventyr bland svensk plast med italiensk grunddesign.

Roger Strandberg