Speed Sleds 1: Alouette Big Al.

I början av 70-talet började skotertillverkarna utmana varandra vem som egentligen var värst. Eftersom det var tillverkarna i Nordamerika som var inblandade betydde "värst" vem som var snabbast helt enkelt.


Ski-Doo började trevande med att plocka i två motorer i ett standardchassi (vissa modifieringar krävdes förstås). Arctic Cat gick tveklöst längst med sin Boss Cat I som var utrustad med turbinmotor!!!

Alouette var vid den här tiden både en ganska stor och mycket innovativ skotertillverkare. Deras bidrag bland Speed Sleds var den enormt uppseendeväckande "Big Al" som byggdes 1971.

Featherweight Corporation som tillverkade Alouette valde att bygga Big Al av redan befintliga komponenter inom företaget.

Big Al var uppbyggd på två Alouette Big Bird chassin och drevs av fyra stycken trecylindriga Kohler-motorer på vardera 650 cc.

Notera hjulboggin. Skulle tro att det behövdes rejäla hörselskydd för föraren.

Enligt fabriken skulle detta monster komma upp i 300 km/h men den kom aldrig så långt som till racerbanan.

Big Al designades av den legendariska George Barris mer känd som designer av Batmobile, Chitty Chitty Bang Bang, Ambulansen i Ghostbusters, KITT från TV-serien Knight Rider, och en hel hög av andra kända film och tv-serie bilar.


Roger Strandberg